Dieta mediteraneană, plan de 7 zile – mănânci sănătos, slăbești sănătos

Dieta mediteraneană nu este o noutate pentru mulți dintre noi. La începutul anului 1950, medicul american Ancel Keys a comparat obiceiurile alimentare și sănătatea inimii din 7 națiuni diferite. Acesta a descoperit faptul că persoanele care trăiesc în Grecia, Italia, Spania și țările vecine au parte de o protecție mai mare a sănătății inimii, acest fapt datorându-se în mare parte dietei mediteraneene.

Dieta mediteraneană se bazează pe consumul de cereale integrale, nuci, pește și ulei de măsline.

Dieta mediteraneană protejează organismul împotriva afecțiunilor cronice precum diabetul, boli de inimă și cancer. Este, de asemenea, asociată cu longevitatea.

Dacă dorești să încerci această dietă dar nu ești sigură dacă funcționează pentru tine, atunci acest plan de 7 zile te va ajuta să-ți dai seama de acest lucru.

Prima zi

Cerealele integrale, fiind o sursă bogată de fibre, sunt o parte esențială a dietei mediteraneene. Este indicat să înlocuiești porția de alimente bogate în amidon cu o porție de cereale integrale. Un exemplu este orezul alb înlocuit cu cel brun, negru sau roșu. Poți încerca rețeta cu boabe teff, un fel tradițional din Etiopia.

Pentru a realiza preparatul cu boabe de teff se va folosi raportul de 1 porție de teff la 3 de apă. Se pun mai întâi boabele de teff într-o tigaie și se călesc ușor. Apoi se adaugă apă cu un pic de sare și se fierbe pentru 20 de minute.

A doua zi

Lintea, năutuk, mazărea și fasolele sunt vedetele acestei zile, care îți oferă senzația de sațietate extrem de repede. Conțin fibre și proprietăți care reduc nivelul de colesterol și sunt prebiotoce, ajutând la menținerea echilibrului florei intestinale. Le poți adăuga la diferite salate sau consuma ca atare.

A treia zi

Este important să nu uiți de aportul de Omega-3 printr-un consum săptămânal de pește. Poți opta pentru somon sau macrou, la cuptor sau în salate. Încearcă să mănânci pește de 2-3 ori pe săptămână pentru o mai bună funcționare a inimii, datorată conținutului mare de grăsimi sănătoase.

A patra zi

Est indicat să ai tot timpul o mică rezervă de ulei de măsline extra-virgin la îndemână. Merge de minune în preparate reci, salate și diferite sosuri naturale. Uleiul de măsline extra-virgin conține o varietate de fitonutrienți diferiți, compuși anti-cancer și compuși care susțin sănătatea arterelor. Consumă salate cu dressing format din ulei de măsline și puțin suc de lămâie.

A cincea zi

În tradiția mediteraneană prăjiturile și alte produse de patiserie sunt servite mai ales la mese festive, în restul timpului se optează pentru gustări din fructe, nuci și semințe. Alegele pe cele proaspete, cu iaurt grecesc sau simple.

A șasea zi

Este timpul pentru o cină în familie. Mediteraneeni pun foarte mare preț pe legăturile de familie și plăcerea de a savura o masă gustoasă împreună. Nu uita să servești porții mici și echilibrate nutrițional.

A șaptea zi

În loc să creezi un meniu în jurul cărnii, este indicat să pui accentul pe legume. Redu din cantitatea de carne adăugată la o masă și optează pentru mai multe legume. Sunt mult mai sănătoase pentru inimă și pentru sistemul digestiv.

Sursa: Kilocalorii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *